Výrobní ceny v eurozóně stouply o 0,3 pct, v EU o 0,2 pct

03.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 3. srpna (ČTK) - Výrobní ceny v eurozóně se v červnu proti předchozímu měsíci zvýšily o 0,3 procenta a v celé Evropské unii vzrostly o 0,2 procenta. V květnu se ceny výrobců v eurozóně i v EU zvýšily o 0,3 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.

Meziročně výrobní inflace v obou oblastech zmírnila růst. V 16 zemích eurozóny zpomalila na tři procenta z květnových 3,1 procenta. V EU výrobní inflace činila 3,5 procenta, v květnu výrobní ceny meziročně stouply o 3,8 procenta.

Podle analytiků dnešní zpráva ukazuje, že tlak na ceny je mírný, a Evropská centrální banka tak zřejmě ponechá až do konce roku úrokové sazby na rekordním minimu jednoho procenta. Výrobní ceny jsou indikátorem budoucího vývoje spotřebitelských cen, protože jejich změny se obvykle časem projeví také v obchodech. Cílem ECB je udržet spotřebitelskou inflaci pod dvěma procenty, napsala agentura Reuters.

Ceny energií se v EU zvýšily o 0,1 procenta a v celé eurozóně až o 0,6 procenta. Bez energetického sektoru tak inflace v eurozóně činila pouze 0,1 procenta. Ceny zboží dlouhodobé spotřeby v EU stouply o 0,4 procenta a zboží krátkodobé spotřeby a polotovarů o 0,3 procenta. Z jednotlivých členských zemí vzrostly ceny nejvíce v Lotyšsku o 1,9 procenta, naopak v Irsku o 1,1 procenta klesly.

Meziročně se ceny energií v EU zvýšily až o sedm procent. Výrobní inflace bez zahrnutí cen energií tak činila 2,1 procenta. Ceny polotovarů stouply o 4,3 procenta a zboží dlouhodobé spotřeby o 1,2 procenta. Nejvyšší byla výrobní inflace na Maltě (16,9 procenta) a v Maďarsku (9,1 procenta. Jedinou zemí, kde se ceny snížily, bylo Slovensko, ceny zde klesly o 1,9 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK