Rusko snížilo odhad sklizně obilí, ale nechce omezovat jeho vývoz

03.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 3. srpna (ČTK) - Rusko snížilo odhad své letošní sklizně obilí poté, co mimořádné sucho zničilo úrodu na milionech hektarů. Neplánuje však opatření k omezení exportu obilí. Uvedl to podle internetových stránek agentury RIA Novosti náměstek ruské ministryně zemědělství Alexander Beljajev.

Ministerstvo podle náměstka snížilo odhad letošní sklizně na 70 až 75 milionů tun z necelých 85 milionů tun předpokládaných v dřívější prognóze. Loni Rusko sklidilo 97 milionů tun obilí.

Rusko se nyní potýká s největším suchem za několik desetiletí, které spolu s rozsáhlými požáry zničilo úrodu na více než deseti milionech hektarů. To tlačí vzhůru ceny obilí na světových trzích.

Ceny pšenice na chicagské burze se v pondělí vyšplhaly až o 7,5 procenta na nejvyšší úroveň od září 2008. Dnes se ceny výrazněji neměnily, podle analytiků však na trhu přetrvává růstový trend, protože se očekávají další škody na úrodě v důsledku teplého počasí v Rusku. To bylo loni podle agentury Reuters třetím největším vývozcem pšenice na světě.

Ruská obilnářská unie již v pondělí snížila odhad letošní sklizně obilí v Rusku na 72 až 78 milionů tun z dříve předpokládaných 81,5 až 85 milionů tun. Prognózu pro export zhoršila na 11 až 19,5 milionu tun z předchozích zhruba 20 milionů tun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK