Británie nechala úrokové sazby na rekordním minimu 0,5 procenta

05.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 5. srpna (ČTK) - Měnový výbor britské centrální banka Bank of England ponechal na dnešním zasedání podle očekávání hlavní úrokovou sazbu na rekordním minimu 0,5 procenta. Banka rovněž neoznámila žádnou změnu v odkupu aktiv.

Nikdo z 61 ekonomů dotazovaných agenturou Reuters nečekal změnu politiky banky. Většina z nich očekává zvýšení úrokových sazeb nejdříve v dubnu příštího roku. Británie má základní úrok na polovině procenta od nejhlubšího bodu hospodářské recese v březnu minulého roku.

Banka v prohlášení uvedla, že pouze jeden ze členů výboru hlasoval pro zvýšení sazeb na 0,75 procenta kvůli obavám z inflace. Míra inflace v Británii v současnosti činní 3,2 procenta, a je tak nad dvouprocentním cílem centrální banky. Většina členů se však domnívá, že faktory, které inflaci vytáhly vzhůru, tedy oslabení libry, vyšší prodejní daně a ceny ropy, jsou jen jednorázové a postupně se jejich vliv vytratí.

Cílem nízkých sazeb bylo vytáhnout zemi z recese, což se podařilo. Nyní se však zvyšují obavy, že v druhé polovině roku oživení ekonomiky zpomalí kvůli výrazným škrtům vládních výdajů, slabší poptávce po britském zboží v Evropě a přetrvávající neochotě bank poskytovat úvěry.

Měnový výbor britské centrální banky také nechal strop pro nákup aktiv na 200 miliardách liber (asi 6,3 bilionu Kč). Banka program spustila v únoru 2010, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK