Nezaměstnanost v červenci stoupla na 8,7 pct, shodli se analytici

05.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. srpna (ČTK) - Lidí bez práce v tuzemsku zřejmě v červenci přibylo. Analytici oslovení ČTK se shodli, že se míra nezaměstnanosti zvýšila na 8,7 procenta z 8,5 procenta v červnu. Za růstem jsou podle ekonomů především noví absolventi škol a také ženy, které se na úřadech práce zaregistrují na období prázdnin. Údaje o červencové nezaměstnanosti zveřejní ministerstvo práce a sociálních věcí v pondělí 9. srpna.

"V minulých letech vzrostla nezaměstnanost mezi červnem a červencem obvykle o dvě desetiny procenta," odůvodnil svá očekávání analytik Tomáš Volf z finanční skupiny Citfin. Tento scénář proto očekává i letos. Na jedné straně budou podle něj tlačit nezaměstnanost vzhůru noví absolventi škol, na druhé straně ji budou táhnout dolů stavební a zemědělské práce.

Podstatný vliv na nárůst nezaměstnanosti spatřují v čerstvých absolventech škol, kteří se registrovali na úřadech práce, také ostatní oslovení analytici. "Příchod léta znamená příliv nových absolventů škol, kteří zpravidla přes prázdniny preferují volno a hledání práce odloží až na podzim," uvedl analytik AWD Česká republika Lukáš Buřík.

Podle hlavního ekonoma společnosti Atlantik FT Petra Sklenáře je však nutné poukázat i na další důvody. "Hlavní část sezonního faktoru tvoří výrazný nárůst nezaměstnanosti žen v období červenec-srpen, když pravděpodobně v důsledku školních prázdnin si část žen bere ´volno´ placené úřadem práce," uvedl Sklenář.

Očekávaný červencový nárůst nezaměstnanosti by se však neměl přeceňovat. Ani zdaleka neznamená, že by se situace v následujících měsících opět vrátila k nedávnému masovému příbytku nezaměstnaných, uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. "Zvýšení je zcela v souladu se sezonními vlivy a nelze z něj usuzovat na systémové zhoršení situace na trhu práce," podotkl.

Podíl lidí bez práce se však i tak bude zřejmě dále zvyšovat. "Letos čekáme průměrnou míru nezaměstnanosti okolo devíti procent. V roce 2011 při pomalém růstu ekonomiky předpokládáme dokonce mírný nárůst registrované nezaměstnanosti nad devět procent," předpověděla analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Pouze mírné oživení ekonomiky podle ní nevytvoří dostatek volných pracovních míst a čerství absolventi škol budou mít stále problém najít odpovídající uplatnění. Vysoká zůstane i dlouhodobá nezaměstnanost. "V některých měsících roku 2011 se může míra registrované nezaměstnanosti dokonce přiblížit k hranici deseti procent, obzvlášť pokud se ve státní správě začne propouštět," odhadla Horská.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK