Americké akcie kvůli slabé statistice dopoledne klesaly

05.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 5. srpna (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování poklesem, za kterým byla negativní statistika a obavy z dalšího vývoje na tamním trhu práce. Mezi obchodníky je tak patrná nervozita před pátečním zveřejněním zprávy o vývoji nezaměstnanosti za červenec. Horší vývoj však naznačují i tržby předních maloobchodních firem.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 10.640 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval pokles o 0,4 procenta. Širší index S&P 500 ztrácel půl procenta na 1122 bodů, index Nasdaq Composite ve stejnou dobu oslaboval o 0,6 procenta na 2289 bodů.

Statistika ukázala, že počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti se v USA minulý týden zvýšil na 479.000, což je přesný opak toho, co čekali analytici. Ti totiž počítali s poklesem. Zpráva smazala optimismus ze středy, kdy organizace ADP uvedla, že soukromé firmy dál zvyšují počet zaměstnanců.

"Ty žádosti se tvrdošíjně drží vysoko, což může v pátek způsobit velké komplikace," poznamenal hlavní technický analytik společnosti Delta Global Advisors Bruce Zaro. Ekonomové předpokládají, že americká ekonomika během července přišla o 65.000 pracovních míst.

Problematická je i situace v maloobchodě. Firmy, které se v tomto oboru pohybují, totiž hlásily většinou slabší čísla, než se očekávalo. To může signalizovat, že spotřebitelé zatím nejsou ochotni příliš utrácet. Na vině by mohla být právě nepříznivá situace na trhu práce a přetrvávající vysoká nezaměstnanost.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK