KazakhGold asi zastaví těžbu zlata; plány firmy se komplikují

05.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva/Almaty 5. srpna (ČTK) - Největší ruský producent zlata, společnost Polyus Gold, bude zřejmě nucen zastavit výrobu ve své součásti KazakhGold v Kazachstánu. Kvůli sporu s tamními úřady má totiž hlavní provozní součást kazašské firmy obstavené účty, což ohrožuje i další plány ruského vlastníka. Ten má v úmyslu vytvořit těžební gigant a umístit jeho akcie na burze v Londýně.

Mluvčí kazašského úřadu pro boj s korupcí a hospodářskou kriminalitou Murat Žumanbaj řekl, že firmě byly obstaveny účty, protože je vyšetřována kvůli sporům mezi akcionáři. Podrobnosti k tomu ale nesdělil. Firmě už ale začínají docházet peníze na běžný provoz, i na výplaty mezd pro více než 4000 zaměstnanců nebo na platby za elektřinu.

Problém se patrně týká sporu mezi současnými a bývalými vlastníky. Ti se nemohou shodnout na dalším osudu firmy, která na letošní rok předpověděla nárůst produkce asi o 50 procent. KazakhGold k obstavení účtů sdělil, že zatím nařídil svým právníkům, aby podnikli okamžité kroky a minimalizovali škody.

"Jestliže do konce tohoto týdne nebudeme schopni zaplatit za elektřinu, pak budou naše doly i zpracovatelské závody do 48 hodin bez proudu," řekl novinářům šéf společnosti KazakhAltyn Alexej Teksler. Právě KazakhAltyn je tou součástí KazakhGold, které se problémy týkají. Šéf společnosti Polyus Jevgenij Ivanov ale doufá, že spor se podaří vyřešit přátelsky.

"To riziko existuje, my se ale odvoláváme a doufáme, že prezident, předseda vlády a zástupce oblasti přijmou takové rozhodnutí, aby takovému výsledku zabránili," řekl Ivanov k případnému přerušení těžby zlata.

Polyus loni vytěžil 39,2 tuny zlata. KazakhGold se na roční těžbě firmy Polyus Gold podílí jen asi ze tří procent, je ale klíčovou součástí z hlediska budoucí strategie firmy. Polyus teď chystá takzvané reverzní převzetí, kdy kazašský podnik převezme mateřskou firmu, čímž umožní ruským vlastníkům vytvořit těžební gigant, s jehož akciemi se bude obchodovat na burze v Londýně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK