Japonské akcie na závěr týdne klesly, dolar k euru oslabil

06.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 6. srpna (ČTK) - Japonské akcie na závěr týdne mírně klesly. Investory znervóznila čtvrteční zpráva o nečekaném růstu počtu nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA. Informace vyvolala obavy o výsledky dnešních údajů o vývoji míry nezaměstnanosti v USA za minulý měsíc a další ekonomický růst a poslala mírně dolů i akcie v USA. V závěru obchodování index Nikkei oslabil o 11,8 bodu, tedy 0,1 procenta na 9642,12 bodu. Za celý týden si však index udržel zisky, a to již třetí týden za sebou.

Částečnou podporu získal trh z příznivých výsledků hospodaření některých firem, v čele se společností Kajima. Na druhé straně trh brzdí i rostoucí trend jenu, který ve středu vůči dolaru stoupl nejvýše za osm měsíců. Silný jen ohrožuje převážně vývozce i celkovou ekonomiku, která je na vývozu silně závislá.

Čtvrteční zpráva ukázala, že počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA za poslední týden vzrostl nejvíce od počátku dubna. Investoři se tak obávají dalšího růstu míry nezaměstnanosti, který by se dotkl i výdajů spotřebitelů a ohrozil ekonomický růst.

Dolar v Asii po údajích o počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti oslabil vůči euru a ke koši šesti hlavních měn se držel blízko nejnižší hodnoty za tři a půl měsíce. Slabší vývoj na trhu práce by mohl podpořit spekulace, že centrální banka USA (Fed) přijme dodatečné kroky na podporu ekonomiky, které by zvýšily tlak na dolar.

V závěru obchodování euro vůči dolaru stouplo o 0,3 procenta na 1,3179 USD. Dolar k jenu posílil o 0,3 procenta na 86,08 JPY. Kurz dolaru vůči koši měn se téměř nezměnil, činil 80,84 bodu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK