ČSÚ: Průmyslová výroba zpomalila v červnu růst na 9,7 procenta

06.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. srpna (ČTK) - Průmyslová výroba v červnu meziročně vzrostla o 9,7 procenta po květnovém růstu o 16,9 procenta. V porovnání s předchozím měsícem byla po očištění od sezonních vlivů vyšší o 0,7 procenta. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 12,3 procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. V celém druhém čtvrtletí byla průmyslová produkce meziročně vyšší o 12,3 procenta.

V šestém měsíci k meziročnímu růstu průmyslové produkce přispěla zejména výroba aut, přívěsů a návěsů, kovových konstrukcí, počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení. Naopak největší pokles produkce statistici zaznamenali ve výrobě nábytku a potravinářského zboží.

Hodnota nových zakázek ve vybraných odvětvích proti loňskému roku vzrostla o 12,3 procenta, přičemž zakázky ze zahraničí byly vyšší o 6,4 procenta. Největší vliv na tento růst měla odvětví jako výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení, výroba vozidel, přívěsů a návěsů a výroba základních kovů, hutní zpracování kovů.

V celém druhém čtvrtletí průmyslová produkce po očištění od vlivu počtu pracovních dnů meziročně vzrostla o 10,5 procenta. Velký podíl na růstu měla i v tomto případě výroba vozů, přívěsů a návěsů, kovových konstrukcí a kovodělných výrobků a výroba základních kovů a hutní zpracování kovů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK