Analytici: Maloobchod má nejhorší období zřejmě za sebou

06.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. srpna (ČTK) - Tuzemský maloobchod má nejhorší období zřejmě za sebou. Shodují se na tom analytici, které překvapil výrazný červnový růst maloobchodních tržeb meziročně o 6,6 procenta. Za celý letošní rok ale odborníci přesto očekávají stagnaci či mírný pokles maloobchodních tržeb. Meziroční vývoj maloobchodních tržeb byl v červnu ovlivněn zejména výrazným růstem prodeje motorových vozidel.

"Maloobchodní tržby v červnu meziročně vyskočily o nečekaných 6,6 procenta. Náš optimistický odhad byl 3,5 procenta a trh očekával růst jen o 1,4 procenta. Je to již třetí meziroční růst maloobchodních tržeb za poslední čtyři měsíce a zdá se tak, že maloobchod již definitivně své dno nalezl a odráží se od něj," sdělil dnes ČTK hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík. Červnové statistiky maloobchodní tržeb jsou podle něj příznivou zprávou pro hospodářský růst.

Červnové tržby maloobchodu překvapily také analytika Komerční banky Miroslava Frayera, podle kterého tržby hnal vzhůru zejména prodej motorových vozidel. "S největší pravděpodobností se projevil efekt blížícího se konce zrychleného odepisování hmotného majetku pro podnikatelskou sféru," podotkl Frayer. Zatím je tak podle něj předčasné hovořit o rostoucí spotřebitelské poptávce.

Opatrný je v hodnocení dalšího vývoje maloobchodních tržeb také analytik Generali PPF Asset Management Radomír Jáč. "Ačkoliv nezaměstnanost již má dle všeho to nejhorší za sebou, tak mzdový růst v české ekonomice zůstává utlumený. Za celý letošní rok očekávám stagnaci či jen skutečně nepatrný nárůst spotřeby domácností," míní Jáč.

Frayer upozornil, že míra nezaměstnanosti je v Česku stále vysoká, což tržby obchodníků ovlivňuje. "Maloobchodníkům by se letos sice nemělo dařit již tak špatně jako v minulém roce, ale růstu tržeb se pravděpodobně ještě nedočkáme," uvedl. Kromě situace na trhu práce a v poskytování spotřebitelských úvěrů poukázal i na zásahy státu. "Negativní dopad do spotřeby domácností by měla přinést i nutná fiskální restrikce," podotkl Frayer. Za celý letošní rok očekává stagnaci či mírný meziroční pokles maloobchodních tržeb, které se loni snížily o 4,4 procenta.

Podobně odhaduje další vývoj maloobchodních tržeb analytik Jiří Šimek ze skupiny Citfin. "V dalších měsících už situace nemusí být tak růžová. Spotřebitelská poptávka ještě zůstane slabší pod vlivem vyšší nezaměstnanosti, kde se sice v posledních měsících situace zlepšila, ale v příštích měsících se kvůli sezonním faktorům začne opět zvyšovat," uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK