Analytici: Průmysl potvrzuje sílící oživení domácí ekonomiky

06.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. srpna (ČTK) - Český průmysl potvrzuje sílící oživení domácí ekonomiky, shodli se analytici oslovení ČTK. Profituje podle nich zejména z postupného oživování ekonomické aktivity v zahraničí, které se promítá do vyšší zahraniční poptávky po české průmyslové produkci. Průmyslová výroba v červnu meziročně vzrostla o 9,7 procenta, v porovnání s předchozím měsícem byla po očištění od sezonních vlivů vyšší o 0,7 procenta.

V květnu tuzemský průmysl rostl o 16,9 procenta. Červnové tempo růstu průmyslové výroby sice zvolnilo, nicméně loňská data pro meziroční srovnání již nejsou tak nízká jako v předchozích měsících, připomněl analytik Patria Finance David Marek. Navíc červen měl stejný počet pracovních dní jako loni, zatímco květen měl o dva dny navíc. Po zohlednění těchto faktů lze podle něj soudit, že situace zůstává nadále velmi příznivá.

"Český průmysl potvrdil i v červnu svou již půlroční růstovou dynamiku. Zatímco z druhého břehu Atlantiku zaznívají znepokojivé informace, ekonomické nebe nad Evropou, včetně toho českého, se v letošním létě zdá být téměř bez mráčků. Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku se výrazně zlepšila a míra využití výrobních kapacit v českém průmyslu povyskočila na 83,4 procenta, tedy nejvýše od října 2008," řekl náměstek ministra průmyslu a obchodu pro strategii průmyslu Erik Geuss.

Ze dna, na které si průmyslová výroba sáhla zhruba před rokem, je nyní asi na půl cesty k úrovni výroby z roku 2007, upozornil analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. Průmysl v první polovině letošního roku oživoval podle něj lépe, než se čekalo. Vzestupný trend vývoje průmyslu se nemění a situace hlavních obchodních partnerů a vývoj objednávek nadále ukazuje na dobrý vývoj průmyslu v nejbližších měsících, dodal.

Analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský míní, že tempo růstu průmyslových zakázek se proti minulým měsícům značně zvolnilo, zejména u těch ze zahraničí. To podle něj může být jedním z prvních náznaků zmírnění výrobního boomu ve druhém pololetí roku, které zřejmě bude ve znamení pouze jednociferných přírůstků průmyslové výroby. Na vině bude vedle polevující poptávky ze zahraničí i méně příznivá srovnávací základna, odhadl.

Po loňském propadu průmyslové výroby o více než 13 procent očekává analytička Komerční banky Kamila Fialová pro letošní rok její vzestup o 8,3 procenta. Ve prospěch růstu hraje podle ní také růst výkonnosti globální ekonomiky a s tím související oživení exportní aktivity. Ukončení efektu šrotovného v automobilovém průmyslu má sice negativní dopad na toto i navazující odvětví, nicméně oživení v zahraničí je natolik silné, že v datech tento efekt prozatím není příliš patrný, podotkla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK