BlackBerry v Arábii zatím funguje, lidé se ale přístrojů zbavují

06.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Rijád 6. srpna (ČTK) - Komunikátor BlackBerry je v Saúdské Arábii zatím dál dostupný. Výrobce přístroje, kanadská společnost Research In Motion (RIM) se měl přitom s tamními úřady do dneška dohodnout na tom, za jakých podmínek jim umožní vstup do své komunikační sítě. Saúdové dali najevo, že pokud mít přístup nebudou, síť BlackBerry zablokují.

Saúdský telekomunikační úřad tento týden uvedl, že pokud se s Kanaďany nedohodne, síť zablokuje v pátek. Saúdský list Ukáz dnes napsal, že úřad k zablokování sítě sáhne dnes večer.

Řada lidí v Saúdské Arábii podle agentury AP nechce čekat, až fakticky nebude možné přes BlackBerry komunikovat, a už teď se přístroje zbavují. Cena BlackBerry tak na tamním trhu prudce klesla, protože přístroj nikdo z lidí kupovat nechce.

BlackBerry patří do kategorie takzvaných chytrých telefonů, které mají operační systém. Na rozdíl od společností Nokia nebo Apple, které vyrábějí podobné přístroje, má ale RIM kontrolu nad svou sítí i nad šifrovací technologií přenosu dat. Díky tomu je BlackBerry oblíbeným přístrojem mezi manažery, kterým záleží na bezpečné komunikaci.

Sítě, přes které přístroje BlackBerry komunikují, předávají data v zašifrované podobě přes servery v Kanadě a Velké Británii. Některým vládám ale vadí, že do sítí BlackBerry nemají přístup, a nemohou tak odhalovat nežádoucí aktivity. Vlády jsou zvyklé, že do jiných mobilních sítí mohou v případě nutnosti vstoupit a zajistit si potřebná data.

Přístupu do sítě BlackBerry se vedle Saúdské Arábie domáhají například i Spojené arabské emiráty, Indie nebo Libanon. Emiráty chtějí síť BlackBerry blokovat od 11. října, pokud se s firmou nedohodnou na přístupu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK