ECB: Bankovní daň v Maďarsku může zpomalit hospodářské oživení

06.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 6. srpna (ČTK) - Zavedení bankovní daně, kterou připravuje nová maďarská vláda, může ohrozit úvěrování tamního soukromého sektoru a prodražit půjčky, což v konečném důsledku zpomalí zotavení ekonomiky. V dokumentu s datem 4. srpna to dnes na svých internetových stránkách uvedla Evropská centrální banka (ECB).

Banka také uvedla, že výnos z bankovní daně by Maďarsko nemělo použít k běžným rozpočtovým účelům. "V první řadě není žádoucí, aby ty prostředky byly použity k běžným rozpočtovým účelům, protože to neslouží obecnému cíli posílení finanční stability," uvedla ECB.

"S ohledem na rozsah navrhovaných opatření by mohlo výrazné zhoršení schopnosti akumulovat ve finančním sektoru kapitál oslabit jeho solventní pozici," sdělila banka. "Finanční systém by pak byl náchylnější i k dalším potenciálním šokům," dodala.

Maďarská vláda prý ECB neposkytla ani dostatek času na to, aby centrální banka mohla k nové legislativě zaujmout nějaké stanovisko. ECB tudíž vadí, že maďarský parlament zákon schválil, aniž se k němu ECB mohla předem vyjádřit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK