Dolar klesl nejníže za osm měsíců vůči japonskému jenu

06.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. srpna (ČTK) - Dolar klesl nejníže za osm měsíců vůči japonskému jenu a euro vůči dolaru posílilo nejvýše za tři měsíce. Americkou měnu oslabila zpráva o vývoji na trhu práce v USA, kde za červenec ubyl dvojnásobný počet pracovních míst, než se očekávalo.

Kurz eura stoupl až na 1,3333 USD, ale pak se vrátil na 1,3296 USD se ziskem 0,8 procenta. Dolar klesl až na 85,03 JPY, nejnižší kurz od loňského listopadu, a přiblížil se 15letému minimu 84,81 JPY. Libra vzrostla nejvýše za půl roku k 1,60 USD.

Kurz dolaru nakonec klesl o 0,7 procenta na 85,20 JPY. Je tak blízko i historickému minimu pod 80 jeny, i když hranici podpory má na 85 jenech. Ta vydržela, přestože se na ni několikrát útočilo. Pokles pod tuto významnou hranici by devizový trh rozkolísal a japonská vláda by se pokusila jen oslabit, napsal Reuters.

Americká ekonomika mimo zemědělství ztratila za červenec 131.000 míst, když analytici očekávali pokles o 65.000. Spojené státy tak přišly o pracovní příležitosti druhý měsíc za sebou.

Zpráva přinesla několik nepříznivých překvapení. Společnosti omezily najímání dočasných zaměstnanců, které se považuje za ukazatel budoucího vývoje v přijímání stálých pracovníků. A práce pro vládu ubývá rychleji, než se předpokládalo, a není to jen kvůli konci sčítání obyvatel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK