Americké akcie kvůli špatné statistice výrazně oslabují

06.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. srpna (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování výrazným poklesem, za kterým byla špatná statistika z tamního trhu práce a s tím související obavy o skutečný rozsah hospodářského oživení. Ze stejného důvodu klesal i kurz dolaru a ceny ropy, vzhůru se naopak vydaly ceny zlata.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 10.540 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval pokles asi o 1,3 procenta. Širší index S&P 500 ztrácel 1,4 procenta na 1110 bodů, index Nasdaq Composite se posunul dolů o 1,2 procenta na zhruba 2265 bodů. Během dopoledne však byly ztráty ještě výraznější.

Statistika z USA ukázala, že v tamní ekonomice v červenci zaniklo zhruba 131.000 pracovních míst, zatímco analytici čekali úbytek asi 65.000. Čísla podle většiny analytiků svědčí o tom, že firmy nemají v oživení ekonomiky velkou důvěru.

"Čísla úřadu práce v posledních dvou až třech měsících ukazují, že ekonomika prochází útlumem," poznamenal hlavní ekonom finanční společnosti Commonfund Michael Strauss. Údaje tak potvrdily, že největší ekonomika světa se nezotavuje tak rychle, jak se část analytiků domnívala. Bez práce tak patrně bude delší dobu i víc lidí.

V soukromém sektoru sice v červenci zhruba 71.000 míst vzniklo, i zde se ale čekal lepší výsledek. Analytici odhadovali, že soukromé firmy vytvoří kolem 90.000 míst. Přitom pokud se má snížit míra nezaměstnanosti, muselo by vzniknout alespoň 200.000 míst. Míra nezaměstnanosti v červenci zůstala na 9,5 procenta.

Analytici se tentokrát více zaměřili na soukromý sektor, který zaměstnává v USA nejvíce lidí. Předem se totiž vědělo, že celková čísla budou zkreslena propouštěním přechodně najatých lidí, které úřady nedávno využili při sčítání lidí. Zpřesněná data ukázala, že v červnu v soukromém sektoru vzniklo jen asi 31.000 míst, zatímco předběžná zpráva ukazovala na 83.000 nových míst.

Právě vysoká nezaměstnanost ekonomice brání ve výraznějším oživení. Růst hrubého domácího produktu totiž v USA z více než dvou třetin zajišťují spotřebitelské výdaje, a ty se nezačnou citelněji zvyšovat dříve, než bude mít víc lidí práci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK