Prokuratura v New Yorku obvinila výrobce LCD monitorů z kartelu

06.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Albany/New York 6. srpna (ČTK) - Nejvyšší státní zástupce amerického státu New York obvinil přední světové výrobce LCD monitorů z kartelu. Mezi obviněnými je většina světoznámých jmen, včetně Samsung Electronics, LG Display, Sharp, Hitachi Displays, Toshiba, Chi Mei, AU Optronics CMO Japan a jejich americké součásti.

Generální prokurátor Andrew Cuomo řekl, že firmy se domlouvaly na cenách deset let. Šéfové firem v Japonsku, Koreji a na Tchaj-wanu se prý se svými protějšky z USA scházeli pravidelně a dohodli se na tajném kartelu, jehož úkolem bylo domlouvat ceny obrazovek. Komunikace mezi šéfy přitom prý byla dobře utajena.

"Naše vyšetřování ukázalo, že nezákonný kartel vyloučil konkurenci na trhu LCD obrazovek, činil svá vlastní tajná rozhodnutí, aby zvýšil ceny, a následně činil takové kroky, aby vysoké ceny udržel," píše se ve zprávě Cuomova úřadu. Lidé ve státě New York tak podle Cuoma za výrobky s takto zmanipulovanými cenami zbytečně utratili stovky milionů dolarů navíc.

"Můj úřad tento případ otevírá, aby ty nezákonné přeplatky získal zpět," dodal Cuomo. Případ byl předán soudu na Manhattanu a kromě navrácení peněz prokuratura usiluje o to, aby byl provinilým firmám vyměřen patřičný trest. Kartel podle prokuratury zcela ovládnul trh s LCD monitory, jehož velikost v USA dosahuje 70 miliard dolarů (asi 1,3 bilionu Kč).

LCD monitory a displeje se většinou používají při výrobě televizorů, osazují se jimi ale i počítačové monitory a používají se rovněž v menších zařízeních jako jsou mobilní telefony. Kartel podle prokuratury trval od roku 1996 do roku 2006.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK