Saúdská Arábie bude testovat řešení pro BlackBerry dva dny

08.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Rijád 8. srpna (ČTK) - Mobilní operátoři v Saúdské Arábii budou dva dny testovat navržené řešení sporu s kanadskou společností Research In Motion (RIM), výrobcem mobilů BlackBerry. Pokud budou testy úspěšné, země nezakáže zasílání vzkazů přes tyto telefony, napsala agentura Reuters.

Saúdská vláda pohrozila, že funkci Messenger v telefonech BlackBerry zablokuje kvůli bezpečnostním obavám již tento pátek. Služba ale zatím funguje, protože se firma s vládou předběžně dohodly na řešení situace.

Vlády mnoha zemí včetně Indie, Spojených arabských emirátů, Libanonu či Alžírska věnují provozu mobilů od RIM čím dál větší pozornost. Chtějí získat přístup do její kódované sítě, aby mohly z bezpečnostních důvodů monitorovat vzkazy, které přes mobily BlackBerry jdou.

RIM v týdnu oznámila, že je přístup třetích stran do její sítě nemožný. Vzkazy v síti mobilů BlackBerry dosud předávaly servery umístěné výhradně v Kanadě a Británii. V sobotu ale uvedl nejmenovaný představitel saúdských telekomunikací, že RIM slíbila umístit na území Saúdské Arábie jeden ze svých serverů, aby vláda země mohla toky dat z mobilů BlackBerry sledovat. RIM se k tomu v sobotu odmítla vyjádřit.

V noci na dnešek pak oznámila saúdská komise pro komunikace a informační technologie (CITC), že dala třem operátorům v zemi 48 hodin na prověrku navrženého řešení. Krátká zpráva regulátora však neuvádí, o jaké řešení jde. Informovaný zdroj ale agentuře Reuters řekl, že RIM testuje využití serverů v Saúdské Arábii, aby vládnímu požadavku vyhověla.

Komise dodala, že o zasílání vzkazů přes BlackBerry rozhodne na základě výsledků, které jí operátoři poskytnou. Se 700.000 uživatelů BlackBerry je Saúdská Arábie největším trhem RIM na Blízkém východě.

Sousední Spojené arabské emiráty s 500.000 uživatelů chtějí zakázat služby BlackBerry k 11. říjnu. Vedle vzkazové služby Messenger by se to týkalo i e-mailu a prohlížení internetu. Vlády USA a Kanady se ale o dopadu takového zákazu vyjádřily s obavami.

Řada zemí považuje mobily BlackBerry za bezpečnostní hrozbu, protože kódované informace z nich nejdou přes místní servery, a neumožňují jim ani v naléhavých případech k těmto tokům dat přístup. Případ RIM se proto možná stane světovým precedensem, jak vlády a telekomunikační společnosti budou tyto otázky řešit, napsaly agentury Reuters a AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK