Android od Googlu obsadil v USA první pozici mezi chytrými mobily

08.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lake Tahoe (USA) 8. srpna (ČTK) - Operační systém Android od firmy Google pro takzvané chytré mobilní telefony obsadil na tomto trhu ve Spojených státech ve druhém čtvrtletí první pozici. Na trhu chytrých mobilů měl v USA od dubna do června třetinový podíl. Mobily BlackBerry od rivala Research in Motion se tak dostaly na druhou příčku, uvedla tento týden průzkumová agentura NPD.

Výrobce telefonů BlackBerry na americkém trhu ztratil za druhé čtvrtletí devět procentních bodů, jejich tržní podíl tak klesl na 28 procent. Telefony iPhone od společnosti Apple byly třetí s podílem 22 procent.

Do kategorie chytrých mobilů patří přístroje s operačním systémem, díky němuž pracují podobně jako osobní počítač. Umožňují lidem prohlížet internet, odesílat elektronickou poštu a pracovat s různými softwarovými aplikacemi na barevném displeji. Apple vkládá do svých přístrojů vlastní operační systém, na trhu funguje i další software včetně Linuxu MeeGo či Symbianu.

Android nyní běží v telefonech od různých výrobců včetně americké Motoroly a tchajwanské firmy HTC. Nejprodávanějším mobilem se systémem Android byl v USA ve druhém čtvrtletí Droid od Motoroly.

Google nedávno oznámil, že se denně během druhého čtvrtletí aktivovalo 160.000 mobilů s Androidem. V prvním čtvrtletí roku to bylo 65.000 aktivací. A nyní je to již 200.000 mobilů a dalších přenosných zařízení za den, dodal generální ředitel Googlu Eric Schmidt pro agenturu Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK