Skupině Berkshire Hathaway klesl čtvrtletní zisk o 40 procent

08.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Omaha 8. srpna (ČTK) - Investiční společnosti Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta klesl ve druhém čtvrtletí zisk o 40 procent kvůli ztrátám kontraktů s deriváty. Firma v noci na sobotu oznámila zisk 1,97 miliardy dolarů (36,9 miliardy Kč) proti 3,3 miliardy před rokem.

Solidní výsledek měly investice skupiny do železnic, pojišťoven a zpracovatelských závodů. Proti tomu klesla výrazně hodnota derivátů skupiny; u mnoha z nich se hodnota váže na vývoj čtyř hlavních akciových trhů. Deriváty vykázaly za čtvrtletí ztrátu 1,4 miliardy dolarů.

Buffett k výsledku uvedl, že lepším ukazatelem hospodaření je provozní zisk, protože nezahrnuje deriváty a ztráty či zisky investic. Provozní výsledek skupiny vzrostl o 73 procent na 3,1 miliardy dolarů. Tržby skupina zvýšila o sedm procent na 31,7 miliardy dolarů.

Buffett varoval již v roce 2007, že hodnota derivátů bude mezi čtvrtletími výrazně kolísat. Skutečná hodnota derivátů nebude známa ještě několik let, protože v průměru vyprší až za 11 let. Berkshire Hathaway jejich hodnotu ale musí v každé čtvrtletní zprávě odhadovat. Buffett věří, že kontrakty nakonec budou ziskové, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK