Škody z víkendových záplav odhadují pojišťovny na stovky milionů

08.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. srpna (ČTK) - Na pojišťovny se dnes začali obracet první klienti z oblastí postižených záplavami. Ústavy zatím evidují stovky hlášení o škodách, jejich odhady ale hovoří zatím o více než 10.000 případech. Celková škoda přitom může činit řádově stovky milionů korun. Vyplývá to z vyjádření pojišťoven pro ČTK.

Například Česká pojišťovna odhaduje, že z víkendových záplav nahlásí její klienti 6000 až 10.000 škod v řádu stovek milionů korun. Nejhorší je situace na Liberecku, Ústecku a Děčínsku, kde podle prvních odhadů mobilních techniků bude registrováno až 3000 pojistných událostí, na Chrudimsku se čeká až 1500 nahlášených případů.

"Zatím jde opravdu o velmi hrubý odhad a počet může být i dvojnásobný, protože mnoho objektů je stále pod vodou a některé oblasti jsou i nadále neprůjezdné," uvedla mluvčí ČP Dagmar Koutská. Největší nápor poškozených klientů přitom očekává v pondělí a následujících dnech.

"První odhady srpnových povodňových škod se pohybují v řádech desítek milionů korun. Upřesnění by mělo být k dispozici v pondělí, respektive v úterý," řekl mluvčí pojišťovny Generali Jiří Cívka. Mezi prvními nahlášenými škodami převažují zatopené domy, sklepy a škody na motorových vozidlech. Podle Cívky hlásí klienti po záplavách škodné události většinou po třech až čtyřech dnech, nyní se snaží hlavně ochránit zdraví a zabezpečit majetek.

Kooperativě nahlásili klienti zatím 300 povodňových škod. Podle mluvčího Milana Káni jde o dvojnásobek proti běžnému víkendu. "Největší počet telefonátů jsme zaznamenali dnes dopoledne, přičemž nejvíce škod nám hlásí klienti ze severu Čech," uvedl Káňa.

Pojišťovny dnes vesměs personálně posílili linky, na které lidé škody hlásí, do terénu také míří první likvidátoři a mobilní technici. Shodná jsou doporučení postiženým lidem. Ti by neměli například vyhazovat poškozené věci, pokud to není nutné z hygienických důvodů. Lidé by měli škody natočit kamerou či vyfotografovat a snažit se zachránit dokumentaci k poškozeným předmětům.

sin dp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK