Japonské akcie kvůli špatné statistice z USA oslabily

09.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 9. srpna (ČTK) - Japonské akcie zahájily týden poklesem, a reagovaly ještě na páteční statistiku z USA. Ta ukázala, že americká ekonomika v červenci ztratila asi dvakrát tolik pracovních příležitostí, než se čekalo. Na devizových trzích dál oslabuje dolar, který se tak vůči japonskému jenu přibližuje nejnižšímu kurzu za posledních 15 let.

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 69,63 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 0,72 procenta na hodnotě 9572,49 bodu. Během dne se přitom pohyboval v relativně úzkém pásmu o šířce kolem 50 bodů. Širší index Topix klesl o 0,4 procenta a uzavřel na 857,62 bodu. Objemy obchodů byly podprůměrné.

Americká statistika v pátek ukázala, že v tamní ekonomice v červenci zaniklo zhruba 131.000 pracovních míst, zatímco analytici čekali úbytek asi 65.000. Čísla podle většiny analytiků svědčí o tom, že firmy nemají v oživení ekonomiky velkou důvěru. Navíc pokud by v posledních třech měsících výrazně neklesla takzvaná míra participace, míra nezaměstnanosti by byla nad deseti procenty.

V soukromém sektoru sice v červenci zhruba 71.000 míst vzniklo, i zde se ale čekal lepší výsledek. Analytici odhadovali, že soukromé firmy vytvoří kolem 90.000 míst. Přitom pokud se má snížit míra nezaměstnanosti, muselo by vzniknout alespoň 200.000 míst. Míra nezaměstnanosti v červenci zůstala na 9,5 procenta.

Na trzích se nyní spekuluje, že americká centrální banka (Fed) by mohla tento týden přijmout další opatření na uvolnění měnové politiky. To se odráží i v kurzu dolaru, který dál klesá a vůči jenu se pohybuje blízko nejnižších hodnot za posledních 15 let. Během dneška odepsal další asi 0,1 procenta na 85,43 JPY a pokud spadne na listopadové dno 84,82 JPY, bude mít 15leté minimum nadosah.

"Po těch špatných datech z trhu práce se teď pozornost zaměřuje na to, zda Fed ještě víc uvolní měnovou politiku. Kvůli očekávání, že by Fed mohl něco takového udělat, už kurz jenu vystoupil na zhruba 85 JPY," poznamenal analytik společnosti Cosmo Securities Micuo Šimizu. Dolar by pak ale podle něj mohl i přestat klesat.

Euro k dolaru zůstalo bez větších změn na 1,3281 USD. Velké pohyby nezaznamenal ani dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru vůči koši šesti hlavních světových měn. Index zůstal na 80,377 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK