Prodej aut v Číně v červenci rostl nejpomaleji od loňského března

09.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 9. srpna (ČTK) - Prodej osobních automobilů v Číně se v červenci meziročně zvýšil o 13,6 procenta na 946.200 vozů, tedy nejpomalejším tempem od loňského března. Vyplývá to podle agentury Reuters z oficiálních údajů, které dnes zveřejnilo Čínské sdružení automobilových výrobců (CAAM).

Oficiální data se liší od údajů čínského centra pro automobilové technologie a výzkum (CATRC) z minulého týdne, podle kterých se prodej osobních automobilů v Číně v červenci meziročně zvýšil o 15 procent na 822.300 vozů.

Přední světové automobilky se snaží expanzí v Číně kompenzovat pokles poptávky na rozvinutých trzích. Čína v loňském roce díky silnému růstu prodeje vystřídala Spojené státy na pozici největšího automobilového trhu světa, letos však začala čínská poptávka po automobilech zpomalovat.

Celkový prodej motorových vozidel v Číně loni stoupl o 46 procent na rekordních 13,6 milionu vozů. Za růstem stála z velké části vládní opatření na podporu poptávky. V letošním roce se očekává zpomalení růstu na zhruba 15 procent.

pmh mha

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK