BP už na likvidaci škod po úniku ropy zaplatila 6,1 miliardy USD

09.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 9. srpna (ČTK) - Nadnárodní těžební koncern BP už v souvislosti s likvidací škod po havárii v Mexickém zálivu zaplatil zhruba 6,1 miliardy dolarů (téměř 115 miliard Kč). Částka zahrnuje asi 319 milionů dolarů (asi šest miliard Kč), které už BP vyplatila jako náhradu podnikatelům a dalším jednotlivcům nejvíce zasaženým katastrofou.

BP už k 7. srpnu přijala zhruba 145.000 žádostí o proplacení náhrady, z toho přibližně 103.900 žádostí už vyřídila. Firma také potvrdila, že žádná ropa už do moře neuniká.

Problémy BP začaly letos 20. dubna, kdy v Mexickém zálivu explodovala ropná plošina Deepwater Horizon a dva dny nato se potopila. Z prasklého vrtu Macondo, na který byla napojena, pak začala unikat ropa. Ekologická katastrofa, kterou její únik způsobil, je největší v dějinách USA. Poškodila i řadu lidí na pobřeží, například rybáře a hoteliéry. Právě tito lidé vznášejí na BP nejvíce požadavků na odškodnění.

Ztráty, které BP kvůli katastrofě utrpěla, si vyžádaly i změnu ve vedení podniku. Výkonný ředitel Tony Hayward, který je šéfem od roku 2007, na konci tohoto čtvrtletí končí a od 1. října ho ve vrcholové funkci vystřídá jeho kolega, Američan Robert Dudley. Šéf správní rady Carl-Henric Svanberg ale místo obhájil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK