Hewlett-Packard obhajuje vyhazov svého ředitele

09.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisco 9. srpna (ČTK) - Počítačová společnost Hewlett-Packard obhajuje rozhodnutí donutit svého šéfa k odchodu a po dvou dnech mlčení uvedla, že má k tomu silnou podporu akcionářů. Šéf společnosti Mark Hurd v pátek nečekaně oznámil rezignaci, která šokovala podnikatelský svět. Příčinou Hurdova odchodu je sexuální aféra, i když firma uvádí jiný důvod manažerova odchodu.

Hewlett-Packard patří k největším výrobcům počítačů na světě. Spekulace o Hurdově připravované rezignaci na trh prosákly už v pátek večer, takže akcie firmy ještě stihly zareagovat. Spadly skoro o deset procent, čímž se tržní hodnota podniku snížila o téměř deset miliard dolarů.

Firma v pátek po skončení obchodování na burze uvedla, že Hurd s okamžitou platností opouští funkci výkonného ředitele a na jeho místo nastupuje finanční ředitelka Cathie Lesjaková. Ta byla vedením pověřena na přechodnou dobu, než firma najde náhradu. Hurd odejde s částkou více než 12 milionů dolarů (přes 225 milionů Kč).

Hewlett-Packard ve sdělení uvedl, že interní vyšetřování nenaznačuje, že by se Hurd dopustil činů uvedených v obvinění. Vyšetřování ale podle firmy přesto odkrylo postup, který není v souladu s podnikovými standardy. Šlo o to, že Hurd pozměňoval některé dokumenty, aby aféra nevyšla najevo.

V neděli mezitím vystoupila z anonymity hlavní aktérka aféry, jejíž jméno firma ve svých tiskových zprávách neuvedla. K manažerově obvinění se přihlásila bývalá modelka a herečka Jodie Fisherová. Prostřednictvím své právní zástupkyně uvedla, že je jí líto, že Hurd přišel o místo. Obvinění, které vůči manažerovi vznesla, už prý urovnala soukromou cestou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK