Nezaměstnanost na severu Moravy začala opět růst, je 11,6 pct

09.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 9. srpna (ČTK) - Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji po několika měsících poklesu opět začala růst. V červenci vzrostla o 0,2 procentního bodu na 11,6 procenta. Příčinou byl příliv nových absolventů škol na úřady práce a menší počet nástupů lidí do nových zaměstnání. ČTK to sdělila mluvčí ostravského úřadu práce Martina Kubínová.

Podle ní míra nezaměstnanosti v červenci ještě nikdy meziměsíčně neklesla. "Důvodem bývají nižší nástupy do zaměstnání během letních měsíců, ale také příchody zaměstnanců školství a čerstvých absolventů do evidencí úřadů práce," konstatovala Kubínová.

Nezaměstnanost na severu Moravy klesala čtyři měsíce za sebou, z únorových 12,9 procenta na červnových 11,4 procenta. Bylo to způsobeno hlavně díky tomu, že lidé nastupovali na sezonní práce, především ve stavebnictví, zemědělství a lesnictví.

V červenci bylo v regionu bez práce celkem 74.460 takzvaných dosažitelných uchazečů, kteří mohou okamžitě nastoupit do zaměstnání. Úřady práce naopak evidovaly v kraji jen 3381 volných míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK