Prázdniny v Ústeckém kraji mírně zvedly nezaměstnanost

09.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 9. srpna (ČTK) - Nezaměstnanost v Ústeckém kraji v červenci mírně stoupla. Na konci měsíce činila 13,1 procenta, o desetinu bodu víc než na začátku. Podle analytiků se jedná spíš o sezónní výkyv, který je způsobený letními prázdninami a pozastavenými rekvalifikacemi. Vývoj je ale spíš pozitivní - oproti zbytku Česka je nárůst podprůměrný, meziroční nárůst klesl z 0,6 na 0,4 procenta a přibylo i volných pracovních míst. V celém kraji hledá práci 57.125 lidí.

Nejvíc rostla nezaměstnanost ve dvou nejvíce postižených okresech. Na Mostecku se zvýšila o 0,4 bodu na rovných 16 procent, na Děčínsku přidala 0,2 bodu a dosáhla 14,8 procenta. "K nárůstu míry nezaměstnanosti došlo v důsledku zvýšení počtu dosažitelných uchazečů, a to hlavně z důvodu ukončení většiny rekvalifikací po dobu prázdnin," uvedl ve svém komentáři ústecký úřad práce. Naopak na Litoměřicku lidí bez práce dál ubývá, jejich podíl se snížil o další desetinu procentního bodu na 9,8 procenta.

Na Litoměřicku přibylo i 91 volných pracovních míst, což je nejvíc v kraji. Pracovní pozice přibývaly i na Chomutovsku (61) a Teplicku (48). V celém kraji je nyní volných 1987 míst, na něž připadá 57.125 dostupných uchazečů. I když na jedno místo připadá 29 lidí, je to o desetinu méně než v červnu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK