Kolik letos získáte od vašeho penzijního fondu

20.12.2002 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Největší domácí penzijní fondy předpokládají, že svým klientům připíšou za letošní rok výnosy, které převýší inflaci…

Podle odhadů ekonomů by inflace na konci prosince neměla přesahovat jedno procento. Dohromady se státním příspěvkem se tak výnosy účastníků přiblíží deseti procentům. Vyplývá to ze včerejší ankety ČTK.
 
"Průměrné zhodnocení peněz klientů v sektoru penzijních fondů přesáhne letos při jednoprocentní inflaci tři procenta, což mi připadá slušné," řekl viceprezident Asociace penzijních fondů Jiří Plíšek.
 
Zhodnocení účastníků úspěšných penzijních fondů za letošní rok se bude pohybovat mezi třemi až čtyřmi procenty, uvedl Bohumil Máca z Českomoravského penzijního fondu. "Lze očekávat, že v rámci celého sektoru bude zhodnocení peněz účastníků výrazně převyšovat výnosy z termínovaných vkladů a bude i výrazně nad inflací," doplnil ředitel PF České pojišťovny Tomáš Matoušek.
 
Za rok 2001 připsaly největší penzijní fondy klientům výnosy od 3,2 do 4,8 procenta. Zhodnocení peněz účastníků penzijního připojištění tak zůstalo na úrovni meziroční míry inflace, která činila loni v prosinci 4,1 procenta.
 
Zhruba 2,5 miliónu účastníků penzijního připojištění obdrželo loni dalších 2,7 miliardy Kč v podobě státního příspěvku. Bez ohledu na zvýhodnění spočívající v daňových odpočtech tak účastníci získali devítiprocentní zhodnocení vložených peněz. Na podobný celkový výnos si tak přijde čtvrtina obyvatel ČR i za letošní rok.
 
Zdroj: ČTK

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY