Vláda souhlasí s odkladem elektronických vinět o pět let

11.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. srpna (ČTK) - Vláda dnes souhlasila se senátním návrhem na změnu zákona o pozemních komunikacích, podle kterého se zavedení elektronických vinět pro osobní vozidla odloží o pět let na leden 2016. ČTK to řekl mluvčí vlády Martin Kupka.

"Posunutí účinnosti o pět let lze považovat za adekvátní řešení, neboť tak vzniká dostatečný prostor na komplexní analýzu ekonomické výhodnosti a technické realizovatelnosti," řekl k rozhodnutí vlády Jakub Ptačinský z tiskové oddělení ministerstva dopravy.

Zavedení vinět místo nalepovacích dálničních známek se stalo v uplynulých měsících předmětem řady debat. Předchozí sněmovna se pokusila viněty letos už jednou neúspěšně zrušit, návrh ale neprošel, zejména díky hlasům poslanců ODS a KSČM.

Podle senátorů je navrhovaný systém neúměrně nákladný. Stát by prý odkladem ročně ušetřil minimálně 1,4 miliardy korun. Také poslanci argumentovali tím, že zavedení vinět by připravilo stát o peníze, údajně až o 12 miliard korun. Proti vinětám argumentovali i někteří odborníci z vysokých škol.

Firma Kapsch, která by podle právní analýzy MD zřejmě viněty dodala, údaje politiků označila za "hausnumera". Zavedení a provoz vinět by bylo podle firmy ročně o půl miliardy dražší než u klasických známek. Zároveň by ale ubylo neplatičů, takže celkový výnos pro stát by byl po zavedení vinět ročně nižší "jen" o 200 milionů ve srovnání se známkami. Za šest let by tak stát přišel o 1,2 miliardy korun. Objem vybraných peněz by prý prudce vzrostl, kdyby osobní auta začala platit za ujeté kilometry.

Po dnešním vyjádření vlády poputuje senátní návrh do sněmovny. O předloze rozhodne parlament.

sin vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK