Klienti pojišťoven zřejmě nahlásí škody z povodní přes 1,3 mld.Kč

11.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. srpna (ČTK) - Česká asociace pojišťoven (ČAP) odhaduje, že konečná částka všech povodňových škod nahlášených klienty by mohla přesáhnout 1,3 miliardy korun. Zároveň uvedla, že celkově počítá s vyřízením více než 19.000 pojistných událostí. ČAP o tom informovala v tiskové zprávě.

Z aktuálních údajů asociace vyplývá, že pojišťovny k dnešnímu dni zaznamenaly 5048 nahlášených pojistných událostí za téměř půl miliardy korun. Pojišťovny již vyplatily pojistné plnění v hodnotě 948.000 korun, uvedla ČAP.

Česká podnikatelská pojišťovna (ČPP) od víkendových povodní eviduje více než 130 škod v celkovém objemu 13,5 milionu korun. Nejčastěji se jedná o škody způsobené vodou na rodinných domech, klienti hlásí zatopené sklepy a garáže, přibývá škod z havarijního pojištění, uvedla mluvčí ČPP Renata Svobodová.

Také Kooperativa vyřizuje každý den několik set žádostí klientů, kteří pojišťovně hlásí nové pojistné události. Nyní eviduje přes 1600 škod v celkové výši přibližně 285 milionů korun. "Předpokládáme, že ještě do konce týdne budou nárůsty škod podobné, jako v prvních třech dnech," odhadl mluvčí pojišťovny Milan Káňa. Celkové škody u Kooperativy se pak podle něj mohou vyšplhat až na 400 milionů korun.

Kromě zatopených domů, výrobních i skladových hal registruje Kooperativa 165 poškozených automobilů. Celkově nejvíce škod pojišťovna zaznamenala na Liberecku, a to 600 škod v celkové výši 130 milionů korun. Jen škoda na majetku města Liberec pojišťovna odhaduje na 30 milionů Kč.

Podle mluvčího pojišťovny Generali Jiřího Cívky je celkový odhad 1500 událostí za 70 milionů korun. Většinou jde o rodinné domy a domácnosti. Výše škody může vzrůst v závislosti na poškození majetku obcí, především infrastruktury, doplnil Cívka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK