BP zastavila přípravu těžby u Libye; spekuluje se o Lockerbie

11.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 11. srpna (ČTK) - Nadnárodní těžební koncern BP, který se už více než čtvrt roku potýká s ekologickou havárií v Mexickém zálivu, zastavil přípravné práce na zahájení těžby ropy u břehů Libye. Firma kromě potřeby více času žádný jiný důvod neuvedla, agentury ale znovu připomínají případ libyjského teroristy, na jehož propouštění měla BP zájem.

BP v červenci oznámila, že v horizontu několika týdnů začne v zálivu Velká Syrta hloubit vrt. Mluvčí BP David Nicholas ale dnes uvedl, že BP se zahájením prací počítá až později, ještě ale v letošním roce. "Pracujeme na podrobném plánování," řekl Nicholas.

Plány, které má BP u břehů Libye, vyvolávají podezření mezi americkými politiky. Ti chtějí vyšetřit, zda firma tlačila na regionální vládu ve Skotsku, aby propustila Libyjce Abdala Basata Muhammada Midžrahího. Ten si ve Skotsku odpykával trest doživotního vězení za atentát na letadlo, které se v roce 1988 zřítilo na skotské město Lockerbie.

Midžrahí byl loni propuštěn a převezen do Libye na základě lékařského dobrozdání, že trpí rakovinou. Británie pak přiznala, že v jeho propuštění sehrály významnou roli obchodní zájmy, včetně těžby ropy. BP přiznává, že na britskou vládu naléhala, aby smlouvu o předání Libyjce podepsala, firma ale zdůrazňuje, že výslovně nežádala o to, že má být Midžrahí propuštěn na svobodu.

BP nečelí odporu jen v případě těžby u Libye, tlak cítí také u skotských ostrovů Shetlandy. Obě ropná pole přitom potenciálně ukrývají velké zásoby ropy a plynu, a mohou být tedy velmi lukrativní pro všechny podniky, které tam budou těžit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK