Rozpočtový deficit v USA v červenci klesl na 165 miliard dolarů

11.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 11. srpna (ČTK) - Deficit federálního rozpočtu USA v červenci činil 165,04 miliardy dolarů (asi 3,15 bilionu Kč), což je o 8,7 procenta méně než před rokem. Oznámilo to dnes tamní ministerstvo financí. Kumulativní deficit, tedy schodek nashromážděný od začátku fiskálního roku, dosahuje 1,17 bilionu dolarů (asi 22,28 bilionu Kč). To je mírně pod loňskou rekordní úrovní 1,27 bilionu USD.

Červenec byl přitom už dvaadvacátým měsícem v řadě, kdy bilance amerického rozpočtu byla ve schodku. To je nejdelší období od začátku sledování těchto dat.

Fiskální rok v USA začíná vždy v říjnu a končí v září následujícího kalendářního roku. Zhruba dva měsíce před koncem tohoto fiskálního roku je kumulativní deficit o 7,7 procenta nižší, než byl ve stejném období loni. Ve zlepšení se odráží hlavně pokles výdajů na různé záchranné programy, s jejichž pomocí se vláda snažila stabilizovat finanční systém a zabránit dalšímu šíření dopadů krize.

Administrativa prezidenta Baracka Obamy ale dál předpokládá, že letošní deficit překoná loňský rekord. Ten činil 1,42 bilionu dolarů. V nové prognóze z konce července vláda předpovídá, že deficit letos vystoupí na 1,47 bilionu dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK