CNBC: General Motors možná už v pátek podá žádost o IPO

11.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. srpna (ČTK) - Americká automobilka General Motors, která ještě před globální krizí byla největším výrobcem automobilů na světě, možná už v pátek podá žádost o primární emisi akcií (IPO). Informovala o tom dnes finanční televize CNBC. Emisí akcií by automobilka mohla získat až 20 miliard dolarů (přes 381 miliard Kč).

Pokud se informace potvrdí, byla by emise akcií General Motors v USA největší svého druhu od března 2008. Tehdy šla s akciemi na burzu karetní společnost Visa, která si prodejem akcií zajistila přibližně 19,7 miliardy dolarů. Zároveň by šlo o jednu z největších emisí IPO vůbec.

Předběžná žádost byla plánována zhruba na polovinu srpna, ředitel firmy Ed Whitacre ale minulý týden poznamenal, že v nejbližších 14 dnech podání žádosti není v plánu. Řada lidí tak začala spekulovat, že automobilka svůj původní plán přehodnotila a plány odsouvá.

Agentura Reuters už předtím uvedla, že General Motors má v úmyslu podat žádost o emisi akcií během příštího týdne. Automobilka by měla ve čtvrtek oznámit čtvrtletní výsledky hospodaření.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK