Vláda dnes dosadí zástupce státu do dozorčí rady ČEZ

12.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. srpna (ČTK) - Dozorčí rada společnosti ČEZ se dnes sejde, aby doplnila uvolněná místa. Novými zástupci státu v dozorčí radě se stanou šéf premiérových poradců Martin Říman (ODS) a exministr financí Eduard Janota. Jedno místo zřejmě nadále zůstane neobsazené.

O Římanovi média informovala, že by mohl být jmenován do vedení dozorčí rady, tuto funkci donedávna vykonával nynější ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS). Janota má převzít křeslo v dozorčí radě po novém ministrovi zemědělství Ivanu Fuksovi.

Říman byl ministrem průmyslu a obchodu ve vládě Mirka Topolánka mezi lety 2006 a 2009. V 90. letech působil jako ministr dopravy a spojů ČR. Od roku 1991 je členem ODS.

Janota byl více než rok ministrem financí v nestranické vládě Jana Fischera, kterou nedávno vystřídala koalice vedená Petrem Nečasem (ODS). Od roku 1992 vykonával funkci ředitele odboru státního rozpočtu ministerstva financí. Mezi lety 2001 až 2006 byl prvním náměstkem ministra financí.

Stát ve společnosti ČEZ drží zhruba 70 procent. Za loňský rok inkasoval z rekordního zisku 51,9 miliardy Kč dividendu téměř 20 miliard korun. V letošním prvním pololetí společnost hospodařila s čistým ziskem 28,7 miliardy Kč, který proti předchozímu roku klesl o 18,5 procenta především kvůli poklesu cen prodané elektřiny. Tržby se zvýšily o 1,7 procenta na 98,7 miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK