Americké akcie ve středu kvůli vyhlídkám ekonomiky prudce klesly

12.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. srpna (ČTK) - Americké akcie ve středu prudce oslabily a dolů je srazily především horší vyhlídky americké ekonomiky, které už v úterý nastínila tamní centrální banka (Fed). Hlavní indexy tak smazaly už všechny zisky, které vytvořily od začátku roku. Na devizových trzích výrazně zpevnil dolar a podle analytiků by mohl zpevňovat i nadále, pokud poroste averze vůči riziku.

Dow Jonesův index oslabil o 265,42 bodu a obchodní den uzavřel poklesem v rozsahu 2,49 procenta na hodnotě 10.378,83. Širší index S&P 500 odepsal 2,82 procenta na 1089,47 bodu, index převážně technologických akcií Nasdaq Composite ztratil dokonce 3,01 procenta na 2208,63 bodu. Obrovské ztráty měly například akcie výrobců polovodičů.

Fed v úterý po skončení schůzky svého měnového výboru připustil několik problémů, s nimiž se potýká americká ekonomika, a zhoršil její výhled. Jen velmi zvolna se například zvyšují výdaje amerických spotřebitelů, špatná zůstává situace na trhu práce a banky půjčují čím dál méně. Ve snaze podpořit ekonomiku proto Fed bude dál nakupovat i státní dluhopisy s delší dobou splatnosti.

"Zvýšit v systému likviditu oznámením, že budete nakupovat státní dluhopisy, průměrnému člověku z ulice nepomůže," podotkl hlavní analytik společnosti Banyan Partners Robert Pavlik. "To pracovní místa nezajistí a nepomůže to ani realitnímu trhu," dodal.

Ke zhoršení situace na burzách přispěla také statistika z Číny, podle které se v červenci opět zpomalil růst investic i průmyslové výroby. Do třetice pak britská centrální banka ve středu varovala, že hospodářské vyhlídky Británie jsou vysoce nejisté, takže banka je připravena upravit měnovou politiku v podstatě jakýmkoli směrem.

Na devizových trzích se výrazně zvýšil kurz dolaru a podle analytiků by americká měna mohla v růstu pokračovat. Zájem o dolary je totiž patrný vždy, když má ekonomika problémy a globální trhy padají. V takové situaci totiž investoři dávají přednost jistotě. V růstu nicméně pokračuje kurz japonského jenu, který se tak dostal vůči dolaru nejvýše za posledních 15 let. Euro a riskantnější měny ztrácejí.

Japonský jen byl jedinou významnou měnou, která ve středu proti dolaru dokázala zpevnit. Kurz jenu se dostal až na 84,72 JPY, což je nejvyšší hodnota od roku 1995. Naopak euro k dolaru oslabilo o zřídka vídaných 2,2 procenta na 1,2882 USD a dostalo se nejníže od konce července. Euro k jenu oslabilo o 2,5 procenta na 109,74 JPY, britská libra k dolaru ztratila 1,1 procenta na 1,5676 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK