Výsledky společnosti Cisco zklamaly, vyhlídky jsou prý nejisté

12.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/San Francisco 12. srpna (ČTK) - Americká společnost Cisco Systems, která je předním světovým dodavatelem internetových routerů a dalších zařízení k fungování globální internetové sítě, dosáhla ve čtvrtém čtvrtletí svého fiskálního roku horších výsledků, než se čekalo. Její šéf navíc uvedl, že vyhlídky jsou neobvykle nejisté, čímž poslal akcie podniku do volného pádu.

Firma zvýšila tržby meziročně o 27 procent na 10,8 miliardy dolarů (asi 205,9 miliardy Kč), což je pro investory zklamání. V anketě agentury Reuters totiž analytici v průměru předpovídali, že tržby se zvýší na 10,9 miliardy USD. Investoři očekávali, že lepší stav ekonomiky a větší využití internetu Cisco dokáže přeměnit na vyšší růst tržeb.

Čistý zisk se meziročně zvýšil o 73 procent na 1,9 miliardy dolarů (asi 36,2 miliardy Kč). Na jednu akcii tak připadlo 33 centů proti 19 centům před rokem. Bez vlivu jednorázových účetních položek zisk na akcii vzrostl na 43 centů a byl o cent vyšší, než se čekalo.

Firma výsledky zveřejnila až po skončení obchodování na amerických burzách. Během dne její akcie za všeobecného propadu trhů oslabily o 2,4 procenta. V reakci na výsledky a především na výhled, který nastínil výkonný ředitel podniku John Chambers, akcie ztratily dalších 7,9 procenta na 21,85 USD. Jsou tak blízko ročního minima.

Chambers varoval před neobvyklou nejistotou, což jsou slova, která nedávno použil i šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke, když se vyjadřoval k vyhlídkám americké ekonomiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK