Japonce znepokojuje silný kurz jenu; trh spekuluje o intervenci

12.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 12. srpna (ČTK) - Japonská vláda je silně znepokojena vytrvalým růstem kurzu jenu, který poškozuje tamní ekonomiku. Makléři spekulují, že by Tokio mohlo sáhnout k intervenci, i když jde o krok, který se využívá jen velmi zřídka. Naposledy Japonci intervenovali před šesti lety. Ministr financí Jošihiko Noda připustil, že vláda situaci konzultuje s americkou centrální bankou (Fed) a dalšími autoritami.

Zdroje agentury Reuters už dnes ráno uvedly, že japonská centrální banka zkoumala spolu s komerčními bankami vývoj měnového páru dolar/jen. Něco takového je velmi neobvyklé, Bank of Japan s komerčními ústavy tak těsné vazby normálně neudržuje.

Centrální banka podle zdrojů požádala komerční banky o směnné kurzy jenu k dolaru a zdůvodnila to prý tím, že má zájem provést transakci. Nakonec k žádnému obchodu ale nesáhla.

Podobně už centrální banka zkoumala kurzy na konci loňského listopadu, kdy tamní měna rovněž prudce zpevňovala. Krátce nato banka svolala mimořádnou schůzku měnového výboru, kde rozhodla, že bude za pevný kurz nabízet dodatečné zdroje. Podle makléřů se tím banka snažila omezit další růst jenu.

Japonský jen se během středy vůči dolaru vyšplhal na 84,72 JPY, což je nejvyšší kurz za posledních 15 let. Během dneška japonská měna část těchto zisků sice smazala, když se začalo spekulovat o intervenci, později se ale k růstu vrátila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK