Novými členy dozorčí rady ČEZ se stali Janota a Říman

12.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. srpna (ČTK) - Novými členy dozorčí rady společnosti ČEZ se dnes podle očekávání stali Martin Říman (ODS) a Eduard Janota. O výsledku dnešního pravidelného zasedání ČTK informoval mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Dozorčí rada má nyní 11 členů, jedno místo zůstává neobsazeno.

O předsedovi dozorčí rady se dnes podle Kříže nejednalo a bude to zřejmě na programu příštího setkání v druhé polovině září. Členství Římana a Janoty v dozorčí radě ČEZ nabývá účinnosti od pátku.

Dozorčí rada také projednala rezignaci Martina Kocourka a Ivana Fuksy na členství v dozorčí radě v souvislosti s jejich jmenováním ministry české vlády. Kocourek se stal ministrem průmyslu a obchodu a Fuksa se stal šéfem resortu zemědělství.

Stát ve společnosti ČEZ drží zhruba 70 procent. Za loňský rok inkasoval z rekordního zisku 51,9 miliardy Kč dividendu téměř 20 miliard korun. Letos předpokládá ČEZ kvůli nižším cenám elektřiny zisk kolem 47 miliard Kč.

Martin Říman byl ministrem průmyslu a obchodu ve vládě Mirka Topolánka mezi lety 2006 a 2009. V 90. letech působil jako ministr a dopravy a spojů ČR. Od roku 1991 je členem ODS a nyní šéfuje premiérovým poradcům.

Eduard Janota byl více než rok ministrem financí v nestranické vládě Jana Fischera, kterou nedávno vystřídala koalice vedená Petrem Nečasem z ODS. Od roku 1992 vykonával Janota funkci ředitele odboru státního rozpočtu ministerstva financí. Mezi lety 2001 až 2006 byl prvním náměstkem ministra financí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK