Analytici: Růst HDP ve 2. čtvrtletí meziročně překročil 2,0 pct

12.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. srpna (ČTK) - Česká ekonomika rostla ve druhém čtvrtletí proti prvním třem měsícům roku o necelé jedno procento, meziročně pak o více než dvě procenta. Vyplývá to z odhadů analytiků oslovených ČTK. K růstu podle nich přispěl zejména tuzemský průmysl a zahraniční obchod. Naopak spotřeba domácností jej stále ještě brzdila. Český statistický úřad zveřejní předběžný odhad HDP v pátek.

"Podle našeho odhadu se HDP zvýšil o 0,8 procenta ve srovnání s předchozím čtvrtletím, respektive o 2,3 procenta meziročně," řekl ČTK analytik Patria Finance David Marek. K růstu ekonomiky podle něj opět výrazně přispěl zahraniční obchod, podporovaný oživením v eurozóně. Nicméně začíná se přidávat také domácí poptávka, jak ukazují poslední informace o maloobchodních tržbách, či dovozu strojů a dalšího investičního zboží, dodal.

Na straně poptávky přispěly k růstu HDP export a tvorba zásob, doplnil analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Do kladných čísel se prý zřejmě obrátila i tvorba některých složek fixního kapitálu, zejména investice do dopravních prostředků. Soukromá spotřeba zřejmě naopak HDP brzdila, podotkl.

Ve druhém čtvrtletí se velmi dařilo Německu, což je pro ČR nejdůležitější obchodní partner, připomněl analytik Komerční banky Jiří Škop. Průmyslová výroba hnaná exportními odvětvími podle něj zažívala solidní růst, po špatném prvním čtvrtletí se vzpamatovalo i stavebnictví. Stále ovšem platí, že meziroční růst vychází z velmi slabého srovnávacího základu z loňského roku, upozornil analytik ČSOB Petr Dufek.

Vzhledem k rostoucím nejistotám ohledně síly oživení největších ekonomik světa ve druhé polovině roku se podle něj dá počítat se slabším růstem i v Česku. V druhé polovině roku budou ekonomiku brzdit škrty v rozpočtových výdajích, nicméně i přesto by se mohl HDP za celý letošní rok zvýšit o 2,1 procenta po loňském propadu o 4,0 procenta, odhadl Marek.

odhad růstu HDP proti 1.čtvrtletí meziroční růst (v procentech) Patria Finance 0,8 2,3 Raiffeisenbank 1,0 2,5 Komerční banka 0,9 2,4 UniCredit Bank 0,9 2,4 ČSOB 0,6 2,0

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK