Světové zásoby pšenice prudce klesly, ovlivní to zřejmě ceny

12.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 12. srpna (zpravodaj ČTK) - Světové zásoby pšenice podle amerického ministerstva zemědělství prudce klesly, když produkce ve světě klesla o 15,6 milionu tuny. Může to za především extrémní sucho a vedra v Rusku a Kazachstánu, ale i silné letní deště na Ukrajině. Produkce klesla i v Evropské unii a dalších zemích, uvedlo ministerstvo. Nepříznivé výsledky pravděpodobně dále zvýší cenu plodiny a následně zřejmě i potravin. Potravinová krize ale podle odborníků nehrozí.

Údaje zveřejněné americkým ministerstvem zemědělství jsou horší než předpovědi obchodníků oslovených agenturou Reuters. Ti očekávali, že se světová produkce sníží zhruba o 11 milionů tun.

Rusko již minulý týden kvůli těžkému suchu vyhlásilo dočasný zákaz vývozu obilí od 15. srpna do 31. prosince. Premiér země Vladimir Putin pak naznačil, že země kvůli katastrofálním suchům zákaz možná ještě prodlouží.

V USA cena pšenice od počátku roku získala asi 34 procent a proti letošnímu červnovému minimu je vyšší o zhruba 60 procent. Je ale stále hluboko pod maximem 13,345 dolaru za bušl, kam se vyšplhala během potravinové krize v roce 2008.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK