Ropa se v obavách o poptávku propadla k 76 dolarům za barel

12.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. srpna (ČTK) - Světové ceny ropy dnes pokračovaly v propadu a americká ropa klesla o více než dvě procenta k 76 dolarům za barel. Ropný trh je v posledních dnech pod tlakem sílících obav ze slabé poptávky u největších světových spotřebitelů v čele se Spojenými státy.

Americká lehká ropa WTI před 15. hodinou SELČ oslabila o necelé dva dolary na 76,16 dolaru za barel. Ve středu ztratila tři procenta, což byl její nejhlubší denní pokles za šest týdnů. Cena severomořské ropy Brent klesla podobným tempem na zhruba 75,70 USD.

Sérii nepříznivých zpráv z americké ekonomiky dnes rozšířily údaje o nečekaném zvýšení týdenního počtu nových žádostí o podporu v v nezaměstnanosti. Tento údaj se dostal nejvýše za šest měsíců, což je nový signál útlumu oživení největší ekonomiky světa. V úterý americká centrální banka konstatovala, že oživení ekonomiky se zpomalilo, a rozhodla obnovit program nákupů vládních dluhopisů.

Letní poptávka po benzinu v USA zůstává neobvykle nízká. Středeční vládní údaje ukázaly nečekaně vysoký nárůst zásob benzinu na americkém trhu.

Známky zpomalování ekonomického růstu vykazuje nyní i Čína, která je druhým největším spotřebitelem energie po USA. Mezinárodní agentura pro energii (IEA) ve středu uvedla, že pokud světová ekonomika upadne do útlumu, bude poptávka po ropě příští rok výrazně nižší, než se čekalo.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) ve 14:47 SELČ: burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent září 75,72 77,64 New York - Nymex WTI září 76,16 78,02

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK