Pražská burza o půl procenta oslabila

12.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. srpna (ČTK) - Pražská burza dnes za průměrného zájmu investorů oslabila, index klesl o 0,56 procenta na 1167,0 bodu, vyplývá z výsledků burzy. Praha tak nevybočovala z vývoje na okolních akciových trzích, které také většinou ztrácely.

"Evropské burzy dnes dopoledne mírně posilovaly, ale později se na trhy vrátil středeční pesimismus. Z USA dnes totiž přicházely opět hlavně špatné zprávy," uvedl analytik Komerční banky Josef Němý. Připomněl, že počet uchazečů žádajících poprvé o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech minulý týden nečekaně vzrostl a neuspokojivou předpověď tržeb poskytla společnost Cisco Systems, což srazilo akcie technologického sektoru. V plusových hodnotách se podle Němého dnes drží jen typicky defenzivní sektory, jako jsou farmacie či telekomunikace.

O propad v Praze se postarala především Erste Bank, která přišla o více než procento na 717,10 Kč. Naopak Komerční banka podpořena zvýšením výhledu od agentury S&P si připsala 0,37 procenta a uzavřela na 4045 korunách.

Ztrácely ale také další velké emise ČEZ a Telefónica O2. Oslabily shodně o 0,7 procenta na 847, resp. 440 Kč.

Největší propad o 5,7 procenta na 165 korun zaznamenaly akcie KIT digital, nejvíce naopak v souladu s dnešním trendem posílila defenzivní Philip Morris. Připsala si 2,15 procenta na 8900 korun.

Aktivita dnes nebyla zdaleka na takové úrovni jako ve středu, ale i tak celkový objem obchodů v systému SPAD přesáhl 1,18 miliardy korun. Průměrný objem obchodů za poslední rok je 1,39 miliardy Kč.

V pátek čeká akciové trhy odpoledne sada amerických makrodat, které by podle makléřky Patria Direct Terezy Špačkové mohly být stěžejní pro zakončení a vstup do nového týdne.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK