Grupo chce začít výrobu o víkendu, prioritou jsou díly pro Škodu

12.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mladá Boleslav 12. srpna (ČTK) - Chrastavský výrobce interiérových stropů do aut Grupo Antolin Bohemia chce o víkendu částečně obnovit výrobu. Směny zorganizuje tak, aby se stihl vyrobit potřebný počet dílů pro Škodu Auto, která chce své linky rozjet znovu v pondělí. ČTK to dnes řekl šéf Asociace samostatných odborů v Libereckém kraji Milan Šubrt. Grupo o víkendu vytopila rozvodněná Nisa, v podniku bylo až 1,5 metru vody.

"Dnes jsem ve fabrice strávil půl dne. Bylo potřeba se zaměstnanci dojednat víkendové směny. Nebyl s tím žádný problém, v případě potřeby přijdou i lidé, kteří měli mít dovolenou," vysvětlil Šubrt. Přestože řadě zaměstnanců Grupa velká voda vyplavila dům, a mají tak svých starostí dost, bude mít firma na zahájení výroby dost lidí. "Pomáhá to, že se výroba rozjede jen částečně, není tedy třeba všech 500 zaměstnanců," podotkl.

Prioritním zákazníkem jsou pro Grupo nyní automobilky Škoda Auto a kolínská TPCA. Škoda musela dnes odpoledne kvůli nedostatku dílů přerušit na dva dny výrobu, chce ji znovu rozjet v pondělí. "Přesně tak jsou postaveny víkendové směny, musí se vyrobit dost dílů pro Škodu," řekl Šubrt. Zástupci největší české automobilky v Chrastavě již od neděle pomáhají s obnovováním výroby.

TPCA je v trochu lepší situaci, momentálně je tam celozávodní dovolená. "Na pondělní zahájení výroby máme dost dílů v zásobě," řekl ČTK ve středu mluvčí firmy Radek Kňava.

Ředitel Grupa Petr Papánek dnes na dotaz ČTK zahájení výroby přímo nepotvrdil. "Mohu pouze říct, že se u nás pohybují všichni naši zákazníci a pro případné zahájení výroby máme odsouhlaseny priority. Jedná se jak o náběhu jednotlivých linek, tak projektů na nich," řekl. Firma má obavu z toho, aby se pohroma neopakovala.

To potvrdil i Šubrt: "Předpověď není úplně ideální. Všichni doufají, že už se voda nevrátí. Byla by to tragédie, závod se uklízel celý týden, v pondělí tam bylo 30 centimetrů bláta, dnes už bylo všechno čisté," dodal.

Grupo je pro Škodu Auto výhradním dodavatelem stropních dílů. Mladoboleslavská automobilka proto musela naplánovat dvoudenní odstávku. Nevyrobí během ní 2600 aut. Lidé zůstali doma za běžnou denní mzdu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK