Americké akcie zahájily kvůli nezaměstnanosti a Ciscu poklesem

12.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. srpna (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování dalším poklesem a navázaly na středeční dvou až tříprocentní propady hlavních indexů. Trh dnes srážely údaje o nečekaném růstu počtu nových nezaměstnaných v USA a nepříznivý výhled hospodaření technologické společnosti Cisco Systems.

Dow Jonesův index ztrácel v polovině obchodování na newyorské burze zhruba 0,5 procenta a pohyboval se kolem 10.323 bodů. Index trhu Nasdaq klesl o 0,8 procenta na 2190 bodů.

Ve středu zaznamenaly všechny hlavní indexy nejhlubší procentní pokles za více než měsíc. Trh reagoval na to, že americká centrální banka zhoršila výhled ekonomiky a rozhodla se obnovit nákupy vládních dluhopisů.

Nepříznivé zprávy z americké ekonomiky rozšířily dnes týdenní údaje o nečekaném růstu počtu nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Počet žádostí se dostal nejvýše za šest měsíců, což je další signál slabosti ekonomiky a trhu práce.

"Je jasné, že tempo podávání žádostí a propouštění roste; logickým závěrem je, že trh práce se dál zhoršuje," řekl agentuře Reuters ekonom z newyorské firmy Decision Economics Pierre Ellis.

Akcie Cisco Systems se propadaly o více než devět procent. Výsledky firmy v posledním čtvrtletí skončily pod očekáváním a firma s odkazem na "neobvyklou nejistotu" v ekonomice předložila nižší odhad budoucích výnosů, než se předpokládalo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK