Zaměstnanci britského letištního operátora BAA chtějí stávkovat

12.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. srpna (ČTK) - Zaměstnanci britského letištního operátora BAA v hlasování schválili stávku, která by mohla tento měsíc způsobit přerušení provozu na velkých britských letištích. Informovaly o tom dnes agentury AP a Reuters. Termín stávky zatím nebyl stanoven.

Odborový svaz Unite uvedl, že o podobě protestu rozhodne až v pondělí, aby tak získal čas pro jednání. Vyzval rovněž vedení firmy k obnovení rozhovorů o sporech ohledně mezd. "V uplynulých čtyřech měsících se BAA odmítala s námi vůbec setkat," uvedl odborový předák Brendan Gold.

Zaměstnancům BAA se nelíbí návrh firmy na letošní zvýšení mezd o pouhé procento poté, co souhlasili se zmrazením mezd v loňském roce. BAA tvrdí, že její návrh je rozumný vzhledem k poklesu počtu cestujících v důsledku hospodářské recese a výpadků v letecké přepravě kvůli popelu z islandské sopky.

Společnost BAA již dříve varovala, že stávka by ji přinutila uzavřít její letiště, protože mezi potenciální stávkující patří klíčoví zaměstnanci, například hasiči, členové bezpečnostní služby a technici. BAA patří španělské společnosti Ferrovial. V Británii vlastní šest letišť, včetně londýnských letišť Heathrow a Stansted.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK