Cena zlata kvůli slabé ekonomice USA nejvýše za čtyři týdny

12.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 12. srpna (ČTK) - Světové ceny zlata dnes vystoupily na nové maximum za čtyři týdny a jejich dnešní nárůst byl nejsilnější za více než dva měsíce. Trh zlata ovlivnily nové nepříznivé údaje z amerického trhu práce, které dál podkopaly důvěru investorů ve vyhlídky největší ekonomiky světa.

Zlato v prosincovém termínovém kontraktu na newyorské burze COMEX vystoupila ve druhé polovině obchodování proti středečnímu závěru o 16,10 dolaru na 1215,30 dolaru za troyskou unci. Zisk 1,3 procenta je nejvyšší denní nárůst od 7. června. Promptní cena vystoupila na 1213,45 USD a je nyní více než čtyři procenta pod červnovým rekordním maximem 1264 dolarů.

K dnešnímu růstu dopomohly zejména údaje, podle nichž počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti minulý týden nečekaně vzrostl a dostal nejvýše za šest měsíců. Byl to nový signál útlumu největší ekonomiky světa poté, co v úterý americká centrální banka konstatovala, že oživení ekonomiky se zpomalilo, a rozhodla obnovit program nákupů vládních dluhopisů.

K výstupu zlata přispěl další den ztrát na akciových trzích. Ve středu akciové indexy v USA ztratily v reakci na krok Fedu až tři procenta a dnes oslabují o zhruba půl procenta. Zlato zpevňovalo i přes pevnější dolar, jehož kurz roste druhým dnem po sobě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK