ČSÚ zveřejní odhad vývoje ekonomiky, čeká se dvouprocentní růst

13.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. srpna (ČTK) - Český statistický úřad dnes zveřejní předběžný odhad HDP za 2. čtvrtletí letošního roku. Analytici, které oslovila ČTK, odhadují, že česká ekonomika rostla ve druhém čtvrtletí proti prvním třem měsícům roku o necelé jedno procento, meziročně pak o více než dvě procenta. K růstu podle nich přispěl zejména tuzemský průmysl a zahraniční obchod. Naopak spotřeba domácností jej stále ještě brzdila.

"Podle našeho odhadu se HDP zvýšil o 0,8 procenta ve srovnání s předchozím čtvrtletím, respektive o 2,3 procenta meziročně," řekl ČTK analytik Patria Finance David Marek. K růstu ekonomiky podle něj opět výrazně přispěl zahraniční obchod, podporovaný oživením v eurozóně. Nicméně začíná se přidávat také domácí poptávka, jak ukazují poslední informace o maloobchodních tržbách, či dovozu strojů a dalšího investičního zboží, dodal.

V prvním čtvrtletí česká ekonomika meziročně rostla o 1,1 procenta, tedy o 0,1 procentního bodu méně než předpokládal předběžný odhad. Ve srovnání s předcházejícími třemi měsíci se hrubý domácí produkt zvýšil o 0,5 procenta, předběžně se uváděl růst o 0,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK