Americké akcie ve čtvrtek dál klesaly, zpevňuje dolar a zlato

13.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. srpna (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek znovu oslabily, a uzavřely tak už třetí ztrátový den v řadě. Reagují především na horší data o vývoji americké ekonomiky a na špatný výhled technologické společnosti Cisco Systems. Na devizových trzích je zájem o dolar a vzhledem k tomu, že je na vzestupu také averze k riziku, zvyšují se i ceny zlata.

Dow Jonesův index oslabil o 58,88 bodu a den uzavřel poklesem v rozsahu 0,57 procenta na hodnotě 10.319,95 bodu. Podobně širší index S&P 500 ztratil 0,54 procenta na 1083,61 bodu, zdaleka nejhůře ale dopadl index Nasdaq Composite. Ten klesl o 0,83 procenta na 2190,27 bodu.

Cisco Systems je předním dodavatelem internetových routerů. Firma sice v posledním čtvrtletí zvýšila tržby i zisky, zaostala ale v tržbách za odhady a nastínila výhled, který investory vyděsil. Ředitel podniku John Chambers řekl, že výhled je teď neobvykle nejistý a naznačil, že s takovou nejistotou, jakou pociťuje teď, se ještě nesetkal. Akcie firmy tak spadly o téměř deset procent.

"Trh je zneklidněn celou tou nejistotou ve výhledu, což doléhá na celý sektor," podotkla analytička investiční společnosti OakBrook Investments Janna Sampsonová. "V tuto chvíli není jasné, zda se ty problémy týkají jen společnosti Cisco, nebo zda to zasáhne i další podniky napříč sektorem," dodala.

Problémy ale nastínila i společnost Intel, když v polovině července zveřejnila čtvrtletní výsledky hospodaření. Firma tehdy uvedla, že se jí ještě nikdy nevedlo tak dobře, jako právě v posledním čtvrtletí. Analytici pak začali upozorňovat, že budoucnost už zřejmě bude jen horší.

Ke zhoršení nálady na trzích pak ještě přispěla zpráva o nečekaném růstu počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA. Tím se neochota investorů k nákupu akcií ještě zvýšila a jejich zájem se naopak soustředil na dolar a na zlato. Na horší vyhlídky ekonomiky totiž před pár dny upozornil i šéf americké centrální banky Ben Bernanke.

Znovu tak nastala situace, že se zároveň zvyšovala cena zlata i kurz dolaru. V minulosti se stávalo velmi zřídka, aby dolar i zlato směřovaly stejným směrem, v posledních letech se ale zlato od dolaru odpoutává stále více.

Averze k riziku způsobila, že v růstu pokračuje dolar. Trochu jiný vývoj je patrný na paritě dolar/jen, kde americká měna ztrácela vůči neustále zpevňujícímu jenu. Ten se dostal nejvýše za posledních 15 let, ale jakmile se začalo spekulovat o intervenci, oslabil.

Euro k dolaru zpevnilo o 0,1 procenta na 1,2827 USD, během dne ale kleslo až na 1,2782 USD. Dolar k jenu zpevnil o 0,7 procenta na 85,84 JPY a v růstu pokračuje i dolarový index.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK