Japonské akcie zastavily pokles a mírně zpevnily; kurz jenu klesá

13.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 13. srpna (ČTK) - Japonské akcie dnes dokázaly zastavit pokles a mírně zpevnily. V první části obchodování sice ještě dál klesaly, později ale převážil vliv optimističtějšího vývoje na jiných burzách v Asii a k růstu se přidalo i Tokio. Na devizových trzích se zastavil růst kurzu jenu a dál přetrvával zájem o dolary.

Hlavní index Nikkei 225 si připsal 40,87 bodu a den uzavřel vyšší o 0,44 procenta na hodnotě 9253,46 bodu. Ve čtvrtek se přitom ocitl nejníže za posledních 13 měsíců. Širší index Topix dnes vzrostl také o 0,4 procenta a uzavřel na 831,24 bodu.

Akciový trh podle analytiků z velké části čerpal právě z vývoje na devizových trzích, respektive z komentářů japonských činitelů k silnému kurzu jenu. Ministerstvo financí už ve čtvrtek uvedlo, že vývoj kurzů měn sleduje velmi pozorně, čímž podpořilo spekulace, že Japonsko uvažuje také o intervenci. K té naposledy sáhlo před šesti lety.

"Trh je zcela jasně na cestě dolů. Růst kurzu jenu, což byla v poslední době hlavní příčina propadu, se teď zastavil, a proto investoři přestali v tuto chvíli prodávat," uvedl k situaci na trhu hlavní analytik společnosti Ichiyoshi Investment Management Micušige Akino. "Většina investorů ale pochybuje, že růst kurzu se tím zastavil definitivně," dodal.

Japonská měna se do čtvrtka vyšplhala vůči dolaru na nejvyšší hodnoty za posledních 15 let. Vzhledem k tomu, že Japonsko má ekonomiku orientovanou na export, každé výraznější zpevnění kurzu poškozuje zájmy vývozců. Teď je ale důležité, jak bude vypadat další statistika z USA. Po číslech z trhu práce je na řadě inflace.

Dolar vůči jenu zpevnil o 0,2 procenta na 86,08 JPY, a už se tak výrazně vzdálil hodnotám z tohoto týdne, kdy spadl až na 84,72 JPY. Analytici se domnívají, že japonské úřady nebudou intervenovat, pokud se kurz jenu opět nedostane za 85 JPY/USD a nezačne se přibližovat historickému maximu 79,75 JPY, kde byl v roce 1995.

Euro k dolaru zpevnilo o 0,2 procenta na 1,2855 USD, dolarový index však o 0,2 procenta oslabil a dostal se na 82,481 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK