Akcie v Japonsku mírně oslabily, měna po intervenci drží zisky

16.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 16. září (ČTK) - Japonské akcie dnes mírně oslabily, a sestoupily tak z pětitýdenního maxima, na němž se ocitly v průběhu dne. Investoři si ale mnohem více všímají devizových trhů, kde ve středu poprvé po šesti letech Japonsko intervenovalo proti silnému jenu. Ačkoli kurz japonské měny po intervenci klesl, úřady podle zdrojů zatím nejsou spokojeny. Podle analytiků lze proto čekat, že Japonsko na trh vstoupí znovu.

Index Nikkei 225 odepsal 7,06 bodu a den uzavřel poklesem o 0,1 procenta na hodnotě 9509,50 bodu. Během obchodování přitom vystoupil až na 9620,90 bodu. Širší index Topix odepsal 0,5 procenta na 844,71 bodu.

Japonská centrální banka ve středu poprvé od roku 2004 aktivně vstoupila na trh a začala masivně prodávat domácí měnu. Ta vůči dolaru v předchozích dnech vystoupila nejvýše za posledních 15 let, čímž značně komplikuje oživení japonské ekonomiky. Jen sice nejprve oslabil, dál už ale neklesal. Po nepatrném oživení teď drží mírné zisky.

Japonská tisková agentura Džidži s odkazem na zdroj z tamního ministerstva financí uvedla, že výsledek intervence na devizových trzích neznamená, že by Japonsko bylo spokojeno. Zdroj ale nijak nenaznačil, zda budou Japonci v intervencích pokračovat. Intervence začaly ve středu během obchodování v Asii a pokračovaly i v dalších hodinách.

Japoncům se během intervence podařilo srazit kurz jenu vůči dolaru asi o tři procenta. Centrální banka na trh vstoupila v několika vlnách a podle odhadů vynaložila v přepočtu více než 20 miliard dolarů, aby kurz jenu stlačila. Japonci ale intervenovali sami, tedy bez pomoci centrálních bank dalších vyspělých zemí. Spojenci Japonska nejsou intervencí nadšeni a obávají se, že jednostranné rozhodnutí intervenovat může zkomplikovat snahu o obnovení rovnováhy v globální ekonomice.

Některé odhady hovoří o tom, že japonská centrální banka během intervence prodala dva biliony jenů, což odpovídá asi 23 miliardám dolarů (zhruba 443 miliard Kč). To by byl rekord za jeden den. Trh čeká, zda se k intervenci nějak vyjádří americký ministr financí Timothy Geithner.

"Intervence bude zřejmě ještě nějaký čas pokračovat. Možná i delší dobu, protože jakmile s ní úřady začnou, není možné s ní jen tak skončit," uvedl makléř v jedné japonské bance, jehož cituje agentura Reuters. Japonský premiér Naoto Kan dnes zopakoval, že Japonsko v případě potřeby učiní vše nezbytné k tomu, aby případný další růst jenu zastavilo.

Dolar k jenu oslabil o 0,5 procenta na 85,30 JPY, z části proto, že část japonských vývozců se rozhodla využít situace a prodala část dolarů. Dolar tak sestoupil ze středečního maxima 85,78 JPY, kam jej vynesla intervence. V úterý dolar spadl až na 82,87 JPY, kde byl naposledy v roce 1995.

Euro k jenu oslabilo o 0,7 procenta na 110,76 JPY, a odpoutalo se tak od měsíčního maxima 111,63 JPY. Vůči dolaru se kurz eura příliš nezměnil a pohybuje se kolem 1,2992 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK