Dluhy prostějovského Oděvního podniku přesáhly dvě miliardy Kč

16.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Prostějov 16. září (ČTK) - Dluhy prostějovského Oděvního podniku (OP) přesáhly dvě miliardy korun. OP peníze dluží více než 500 věřitelům, největším z nich je Česká spořitelna. Informuje o tom dnešní Prostějovský deník (Deník). Textilka, která je od května v konkurzu, již ukončila sériovou výrobu a výrazně snížila počet zaměstnanců.

Z informací v insolvenčním rejstříku vyplývá, že své pohledávky vůči OP nárokuje 555 věřitelů. Celkem přihlásili částku 2,15 miliardy korun. Jeden ze znaleckých posudků přitom odhadl celkový výtěžek z prodeje Oděvního podniku pro zajištěné věřitele na 956 milionů korun.

Zajištěnými věřiteli Oděvního podniku jsou podle informací ČTK syndikát České spořitelny, Citibank a Raiffeisenbanky, která svou pohledávku prodala společnosti Pyrghos Lefkos, a Česká správa sociálního zabezpečení.

Věřitelé se shodují na tom, že chtějí OP co nejdříve rozprodat, aby z něj dostali alespoň část požadovaných peněz. I po rozprodeji se stále počítá se zachováním výroby měřenek, které jsou podle auditu dlouhodobě výdělečné.

Rozprodej OP začne v nejbližších dnech. "Očekáváme, že první nabídky na odkoupení výroby na míru, takzvaných měřenek, přijdou už v říjnu. Podobně by tomu mělo být u nemovitostí OP," řekl Deníku zvláštní insolvenční správce pro zpeněžování majetku OP Jiří Kocvrlich.

OP už koncem srpna ukončil sériovou výrobu. Na začátku září podnik zaměstnával 490 lidí. V dobách, kdy OP provozoval své pobočné závody, pro něj pracovalo až 10.000 lidí.

orv jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK