Peníze na opravy bytových domů chce MMR získat přes poslance

16.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. září (ČTK) - Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský nevzdává boj o program Nový panel Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB), z něhož se financují opravy bytových domů. Vláda totiž ve středu schválila rozpočet fondu na rok 2011, který počítá s tím, že se Nový panel zastaví. Jankovský nyní chce získat od sněmovny souhlas pro získání dodatečných peněz, aby program mohl příští rok fungovat. Oznámilo to dnes ministerstvo pro místní rozvoj (MMR).

"Při projednávání státního rozpočtu ve sněmovně budu prosazovat nalezení prostředků pro program Panel, tak aby mohl fungovat i v příštím roce," uvedl Jankovský.

Za posledních šest let se díky úrokovým dotacím z Panelu podařilo opravit zhruba 300.000 bytů v celkovém objemu za více než 50 miliard korun. Na podpoře bylo vyplaceno okolo 11 miliard korun. V roce 2010 bylo v rámci Panelu podáno více než 700 žádostí o podporu. V srpnu ale program kvůli nedostatku peněz přijímání nových žádostí zastavil. Na rekonstrukci přitom v Česku podle údajů ministerstva čeká stále ještě 1,3 milionu bytů.

Vláda ve středu schválila rozpočet fondu bydlení na rok 2011 ve výši 1,3 miliardy korun. Letos fond hospodařil s rozpočtem 3,5 miliardy korun.

Z původních podpor SFRB zřejmě zůstanou výhodné úvěry na pořízení bydlení pro mladé do výše 300.000 korun a úvěry obcím na opravy a modernizaci bytového fondu. Dotační podporu výstavbě sociálních nájemních bytů bude fond nově poskytovat formu úvěru. Změny se netýkají úvěrů na povodňovou pomoc.

Premiér Petr Nečas dokonce připustil, že by stát mohl SFRB v budoucnosti zrušit. "Otázkou je, zda udržet 55 zaměstnanců s rozpočtem 60 milionů korun s tím, že obhospodařují pouze revolvingové účty," řekl ve středu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK